Water stijgt bij doorspoelen WC

Het overkomt iedereen wel eens: je spoelt het toilet door en het water begint te stijgen. Wat nu? Probeer eerst met een ouderwetse rubberen ontstopper het probleem op te lossen. Werkt dit niet? Lees dan verder voor meer oplossingen.

Oorzaken van stijgend toiletwater

Volle septische put

Een veelvoorkomende oorzaak is een volle septische put. Het water kan niet goed weg en begint te stijgen. Dit probleem moet snel worden aangepakt om verdere complicaties te voorkomen.

Vreemde voorwerpen in het toilet

Vaak horen we dat er iets in het toilet is gevallen, zoals een geurblokje, speelgoed, maandverband, condooms of zelfs een vals gebit. Deze grote voorwerpen kunnen een obstructie veroorzaken, vooral als er toiletpapier aan vast blijft hangen.

Toiletpapier

Te veel toiletpapier gebruiken is een recept voor verstoppingen. Bovendien kan toiletpapier van slechte kwaliteit voor problemen zorgen. Een simpele test: draai een paar vellen toiletpapier om je hand en maak een draaiende beweging in een emmer water. Verpulvert het papier, dan is het geschikt voor het toilet. Blijft het intact, dan kan het voor verstoppingen zorgen.

Urinesteen

Kristallen in urine kunnen zich opstapelen tot stenen, die op hun beurt een hechtpunt vormen voor toiletpapier en andere materialen. Dit komt vaak voor bij mensen die ’s nachts niet doortrekken om geluidsoverlast of waterkosten te vermijden, maar dit kan op de lange termijn tot verstoppingen leiden.

Preventieve tips

1. Gebruik toiletpapier van goede kwaliteit dat snel oplost in water.
2. Spoel regelmatig door, vooral ’s nachts, om de opbouw van urinesteen te voorkomen.
3. Vermijd het doorspoelen van vreemde voorwerpen.

Wat te doen als het probleem aanhoudt?

Lukt het niet om de verstopping zelf te verhelpen, bel ons dan. Hoe sneller je contact opneemt, hoe sneller wij je toilet weer in werking kunnen stellen. Als je al een chemische ontstopper hebt gebruikt, laat ons dat dan weten voor de veiligheid van onze medewerkers.

Onze oplossing

Wij kiezen altijd voor de meest kosteneffectieve oplossing voor onze klanten. Vaak gebruiken we een vacuümpomp om de verstopping snel en efficiënt te verwijderen. Voelen we snel de inhoud van de septische put passeren, dan is de oorzaak duidelijk: een volle septische put.

Als de oorzaak niet direct te vinden is, kunnen we het toilet demonteren en een diepgaander onderzoek uitvoeren met een speciale camera.

Conclusie

Stijgend toiletwater is meestal een teken van een verstopping of een volle septische put. Snel handelen kan grotere problemen en extra kosten voorkomen. Neem contact met ons op voor een snelle en effectieve oplossing.

Dit blogbericht delen?